„ŻÓŁTY” KURCZAK

Danie, które moja teściowa Maria przygotowywała z wyjątkową cierpliwością i miłością, i które moje dzieci, odkąd były małe, zawsze nazywały „Żółtym kurczakiem” ze względu na jego złoto-żółty kolor. Idealna nazwa, która także odzwierciedla wesoły, słoneczny nastrój, w który to danie wprawiało za każdym razem, kiedy robiła je im babcia Maria.

Składniki: 1 kurczak z wolnego wybiegu o wadze ok 1-1/2 kg, 2 jajka, sól, 1 cytryna, bułka tarta, Oliwa Extra-Virgin Integrale.

Sposób przygotowania: pokrój kurczaka na równe średniej wielkości części. Przepraw jajka solą i ubij dodając sok z cytryny. Dodaj kawałki kurczaka i marynuj przez godzinę. W patelni o nieprzywierającym dnie rozgrzej 2 cm warstwę oliwy z oliwek.
Obtocz kawałki kurczaka w bułce tartej dociskając tak aby utworzyć grubą warstwę. Kładź na rozgrzany olej i smaż dusząc delikatnie przez godzinę.

Rekomendowane wino:
Franconia Igt Veneto Orientale
Malbech Igt Veneto Orientale
Merlot Doc Piave
Merlot Barrique Doc Piave

Call Now Button
  • Brak produktów w koszyku.