preloader

Winogrona Raboso veronese

KIŚĆ

Kiść jest długa i średniego rozmiaru, cylindryczna w kształcie, z jedną długą gałęzią, zwykle zwarta.
Jagody są średniej wielkości, granatowe i owalne, z grubą, skórzaną, woskową skórką.
Miąższ jest miękki i kwasowy.

 

KRÓTKA HISTORIA

Historia tych winogron jest fascynująca i dopiero niedawno badania wskazały ich pochodzenie.
Odmiana ta była zawsze obecna na terytorium Moletto skąd zachowaliśmy i rozpropagowaliśmy antyczne winnice od 1960 roku, kiedy to ziemie te zostały zakupione.
Ta winorośl była obecna w prowincji Treviso i Wenecji już w XIX wieku.
Pomimo nazwy jest dosłownie nieznana w obszarze Verona. Molon (1906) pisał, że „w Veronie jest prawie nieznana, a nazwa nadana była przez tych, którzy pierwsi sprowadzili ją do Noventa di Piave (VE)”. W 1925 roku ampelograf Norberto Marzotto ustanowił, że Raboso Veronese była pierwotnie sprowadzona do regionu przez hrabiego Papadopoli z San Polo di Piave i Cologna Veneta (VR).
Według Generalnej ampelografii prowincji Treviso (1870) Rabosa Veronese uprawiana była w obszarze Treviso wraz z Rabosa nostrana lub trevisana lub innymi słowy Raboso Piave i w końcu stała się częściej używana niż Raboso Piave.
Wskazówki winogrodnicze dla prowincji Veneto sporządzone przez Instytut Eksperymentalny Winogrodnictwa i Enologii w Conegliano w 1931 (Dalmasso, Cosmo, Dall’Olio) zarekomendowały Rabosa veronese dla prowincji Treviso (niziny), Wenecja, Padwa, Vicenza i Rovigo.
Pochodzenie Raboso Veronese pozostawało nieznane do niedawna, a konkretnie do odkrycia badaczy z Eksperymentalnej Stacji Winogrodnictwa i Enologii w Conegliano, sekcji Ampelografii i Rozwoju Genetyki: Crespan, Cancelier i Gianetto (2004: Raboso Piave i Raboso Veronese: Ojciec i syn. Magazyn Enologii i Winogrodnictwa, Conegliano, 57 (1-2): 51-57) i Crespan, Cancellier, Chies, Gianetto, Maneghetti (2006: Zidentyfikowano rodziców Raboso veronese: nowa hipoteza jej pochodzenia. Magazyn Enologii i Winogrodnictwa, 59 (1)).
Dzięki użyciu metod biologii molekularnej badacze mieli możliwość udowodnienia, że Raboso Veronese wywodzi się od spontanicznej krzyżówki pomiędzy Raboso Piave (‘matką’) a Marzemina Bianca (‘ojcem’).
Badania także wykazały, że Raboso Veronese jest morfologicznie bardziej podobne do rodzica-matki, niż do Marzemina Bianca. Właściwie, wydaje się być uszlachetnioną formą Raboso Piave ze swoimi mniej kwasowymi i mniej bogatymi w taniny winogronami, bogatym kolorem, i ponieważ dojrzewa średnio piętnaście dni wcześniej.
Raboso Veronese są autochtonicznymi winogronami, zarejestrowanymi w Narodowym Rejestrze Odmian Winogron pod numerem rejestracyjnym 204.

Zamówienia złożone do dnia 17.12.2018 zostaną dostarczone do dnia 21.12.2018. Zamówienia złożone od 18.12.2018 będą realizowane
po Świętach Bożego Narodzenia lub po 01.01.2019. Powodem jest obłożenie zleceń w firmach kurierskich.