UBIJANY DORSZ (BACCALA’ MENTECATO)

Jedno z najbardziej tradycyjnych i oryginalnych dań weneckiej kuchni.

 

Ilość porcji 6: 500 g moczonego solonego dorsza, mleko, 2-3 ząbki czosnku, Oliwa Extra-Virgin Integrale, sól, czarny pieprz.

Sposób przygotowania: Dorsza (wcześniej moczonego przez 48 h pod sączącą się bieżącą wodą) gotuj we wrzącym mleku przez 15-20 min, sprawdzając czy jest już ugotowany i wystarczająco miękki. Skórę i ości usuń. Umieść jeszcze ciepłe kawałki dorsza w misce i zacznij ubijać metalową ubijaczką, stopniowo dodając oliwę. Kontynuuj energiczne ubijanie aż do momentu, gdy powstanie delikatna mieszanka, o konsystencji musu. Dodaj sól i pieprz do smaku i jeśli to konieczne dodaj trochę czosnku.

Rekomendowane wino:
Sauvignon Igt Veneto Orientale
Malvasia Extra Dry VSAQ
Moletto Brut Millesimato VSQ
Prosecco Doc Frizzante

Call Now Button
  • Brak produktów w koszyku.