TRÓJKOLOROWY STOS Z FRITATTY

Ilość porcji 8-10: 4 jajka, 4 główki szpinaku, 1 łyżeczka pasty pomidorowej, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, bazylia i pietruszka, 1 ziemniak, 2 łyżki groszku, 1 mozarella, 100 g twarogu (takiego jak biały scamorza), 50 g gotowanej szynki, 10 pomidorków cherry, Oliwa Extra-Virgin Integrale, sól.

Sposób przygotowania: Podsmaż umyty szpinak a nieprzywierającej patelni na małej ilości oliwy z oliwiek extra-virgin (jeśli masz ochotę dodaj ząbek czosnku i usuń go pod koniec smażenia). Kiedy szpinak będzie gotowy i całkowicie odparuje płyn, posiekaj go dokładnie nożem lub zblenduj. Osobno ugotuj ziemniaki i groszek. Posiekaj ziemniaki i podsmaż je razem z groszkiem na patelni z oliwą z oliwek extra-virgin i solą.
W każdej z czterech osobnych małych miseczkach ubij 2 jajka, dodaj sól do smaku i do każdej dodaj szpinak, pomidory, posiekane zioła (szczypiorek, bazylię i pietruszkę) dodaj ziemniaki i groszek. Następnie, przygotuj 4 cienkie frittaty. Umieść frittaty w naczyniu żaroodpornym o odpowiednim rozmiarze dzieląc je papierem do pieczenia, umieszczając pomiędzy jej warstwami płatki mozarelli, gotowanej szynki i twarogu. Jeszcze ciepły stosik potnij na kwadraty, po co najmniej 5 cm z każdego brzegu.
Piecz w 180°C przez 5-10 min; każdy mini-stosik połącz wykałaczką z pomidorkiem cherry na górze i ułóż na półmisku.

Rekomendowane wino:
Glisy Frizzante Igt Veneto Orientale
Moletto Rosa Frizzante Igt Veneto Orientale
Prosecco Doc Frizzante

Call Now Button
  • Brak produktów w koszyku.