TARTY Z DYNI MASŁOWEJ Z KREMOWYM SOSEM PARMEZANOWYM

Ilość porcji 12:
Tarty: 500 g umytego bakłażana, 250 g kremówki, 5 jaj, 100 g tartego parmezanu, 1 plasterek świeżej „pancetty” (niewędzony boczek), lampka białego wina, bułka tarta, masło, sól, pieprz.
Kremowy sos parmezanowy: 200 g tartego parmezanu, 200 g kremówki, mleko.

Sposób przygotowania: posiekaj bakłażana w kostkę i duś dodając białe wino. Posól, a kiedy będzie już gotowy przeciśnij przez specjalne sito do blendowania. Ostudź, następnie dodaj jajka, śmietankę i ser parmezan, mieszając do momentu uzyskania jednolitej masy. Posól i dodaj posiekany w kostkę boczek pancetta. Umieść miksturę w aluminiowych foremkach do pieczenia posmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w 180°C przez 35-40 minut.
Podawaj z parmezanowym kremowym sosem przygotowanym poprzez delikatne mieszanie kremówki i parmezanu na małym ogniu, aż składniki zupełnie się połączą. Dodawaj mleka, aby uzyskać kremowy sos.

Rekomendowane wino:
Pinot Bianco Doc Lison-Pramaggiore
Lison Classico Docg Lison

Call Now Button
  • Brak produktów w koszyku.