TARTA GRUSZKOWA

Składniki: 120 g mąki typ 00, 100 + 20 g masła, 2 jajka, 80 + 20 g cukru, 6 gruszek Kaiser, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania: Obrać gruszki i pokroić wzdłuż na 6 części. Na patelni rozpuścić 20 g masła i 2 łyżki cukru, dodać gruszki. Podsmażać na małym ogniu aż cukier stanie się brązowy.
Następnie, ułożyć gruszki w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia o średnicy 22 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Sposób przygotowania ciasta: wymieszać masło z cukrem, dodać jajko, łyżkę mąki i proszek do pieczenia. Starannie wymieszać, następnie dodać drugie jajko i pozostałą część mąki.
Wlać ciasto na gruszki i wyrównać za pomocą szpatułki.
Piec w temperaturze 180°C przez 50 minut.

Rekomendowane wino:
Moletto Demisec Millesimato Vsq
Verduzzo Demisec Vsq

Call Now Button
  • Brak produktów w koszyku.