SZPINAK PIECZONY W FOREMKACH ZE ŚWIEŻYM POMIDOROWYM PUREE

Ilość porcji 6: 400 g świeżego umytego szpinaku, 150 g śmietany kremówki, 3 jajka, 2 łyżki tartego parmezanu, 4 długo dojrzewające pomidory, ½ łyżki kaparów w soli, bazylia, 3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, Oliwa Extra-Virgin Velato.

Sposób przygotowania: Ugotować szpinak pod przykryciem na patelni bez dodatku wody. Rozgnieść szpinak na purée dodając kremówkę, jajka, tarty parmezan, doprawić do smaku. Umieścić miksturę w aluminiowych foremkach do pieczenia uprzednio natłuszczonych i posypanych bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 100 °C przez 35 minut.
W czasie gdy babeczki się pieką zblanszuj pomidory, obierz je ze skórki i usuń gniazda nasienne. Ugnieć pomidory na purée i dodaj kapary, z których uprzednio usunięto sól, oraz 2 łyżki oliwy z oliwek extra-virgin. Sól do smaku. Na osobnych półmiskach wyłóż babeczki szpinakowe i na każdej ułóż dwie łyżki sosu pomidorowego. Udekoruj świeżą bazylią.

Rekomendowane wino:
Chardonnay Doc Lison-Pramaggiore
Pinot Bianco Doc Lison-Pramaggiore
Sauvignon Igt Veneto Orientale

Call Now Button
  • Brak produktów w koszyku.