SOLONY DORSZ W STYLU VICENZA (BACCALA’ ALL VICENTINA)

Tradycyjne danie weneckie

 

Porcja dla 10 osób: 1 kg solonego dorsza, 500 g cebuli, 4 anchois, 1 l Oliwy Extra-Virgin Integral, ½ l świeżego mleka, mąka uniwersalna, tarty ser parmezan, garść posiekanej pietruszki, sól, pieprz.

Sposób przygotowania: mocz dorsza w zimnej wodzie przez co najmniej dwa dni, zmieniając wodę co 5-6 godzin. Usuń skórę i ości.
Cebule posiekaj drobno i podsmaż w ½ filiżanki oliwy extra-virgin, aż zmięknie. Dodaj drobno posiekane anchois oraz pietruszkę. Pokrój dorsza na kawałki i obtocz w mące. Rozetrzyj kilka łyżek podsmażonej cebuli z anchois w naczyniu szklanym żaroodpornym bądź foremkach aluminiowych do pieczenia, na wierzchu połóż rybę. Pokryj całość resztą masy, dodaj mleko, tarty ser parmezan, sól i pieprz.
Dodaj tyle oliwy ile będzie trzeba aby przykryć rybę. Duś w niskiej temperaturze przez około 4 godziny, delikatnie potrząsając patelnią lecz nie mieszając zawartości.

Rekomendowane win:
Colmello Bianco Igt Veneto Orientale
Rosato Igt Veneto Orientale

Call Now Button
  • Brak produktów w koszyku.