“SARDEE IN SAOR” (SODKO SŁONE SARDYNKI)

Jedno z najbardziej tradycyjnych dań tradycyjnej kuchni weneckiej.

 

Ilość porcji 6-8: 1 kg sardynek, 1kg białej cebuli, 0,3 l octu z czerwonego wina, 100 g mąki uniwersalnej, sól, rodzynki, Oliwa Extra-Virgin Integrale.

Sposób przygotowania: Oczyść sardynki, usuwając głowę, wnętrzności i płetwy. Umyj je, obtocz w mące i usmaż w głębokim oleju. Odsącz na papierowym ręczniku i posól.
W rondlu na oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulę. Dodaj ocet i gotuj przez kilkanaście minut. Dodaj rodzynki do smaku.
W szklanym naczyniu przekładaj warstwy sardynek i cebuli aż skończą się wszystkie składniki, wykańczając warstwą cebuli.
Marynuj w chłodnym miejscu przez co najmniej 2 dni przed podaniem.

Rekomendowane wino:
Prosecco Doc Frizzante
Lison Classico Docg Lison
Rosato Igt Veneto Orientale
Moletto Rosa Frizzante Igt Veneto Orientale
Franconia Igt Veneto Orientale
Refosco dal Peduncolo Rosso Igt Veneto Orientale

Call Now Button
  • Brak produktów w koszyku.