Jedno z najbardziej tradycyjnych dań tradycyjnej kuchni weneckiej.
Ilość porcji 6-8: 1 kg sardynek, 1kg białej cebuli, 0,3 l octu z czerwonego wina, 100 g mąki uniwersalnej, sól, rodzynki, Oliwa Extra-Virgin Integrale.
Sposób przygotowania: Oczyść sardynki, usuwając głowę, wnętrzności i płetwy. Umyj je, obtocz w mące i usmaż w głębokim oleju. Odsącz na papierowym ręczniku i posól.
W rondlu na oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulę. Dodaj ocet i gotuj przez kilkanaście minut. Dodaj rodzynki do smaku.
W szklanym naczyniu przekładaj warstwy sardynek i cebuli aż skończą się wszystkie składniki, wykańczając warstwą cebuli.
Marynuj w chłodnym miejscu przez co najmniej 2 dni przed podaniem.
Rekomendowane wino:
Prosecco Doc Frizzante
Lison Classico Docg Lison
Rosato Igt Veneto Orientale
Moletto Rosa Frizzante Igt Veneto Orientale
Franconia Igt Veneto Orientale
Refosco dal Peduncolo Rosso Igt Veneto Orientale