RISOTTO Z BAKŁAŻANEM ANNY

Ilość porcji 6: 300 g ryżu typu Sant’ Andrea, Ribe lub Carnaroli, 400 g pulpy bakłażanowej, gałązka rozmarynu, 1⅓ filiżanki wytrawnego białego wino, Oliwa Extra-Virgin Integrale, sól, pieprz, kawałek masła, ser parmezan, wywar warzywny.

Sposób przygotowania: pokrój bakłażana w dużą kostkę i bez wcześniejszego rozgrzewana umieść naczynie żaroodporne wraz z winem, oliwą i związaną gałązką rozmarynu. Kiedy bakłażan zmięknie usuń rozmaryn i przeciśnij bakłażana przez sito. Podsmaż ryż z oliwą, dodaj bakłażana i postępuj jak zwykle z risotto. Przed podaniem, dodaj sól i pieprz do smaku oraz masło i parmezan. Risotto musi mieć kremową konsystencję.

Rekomendowane wino:
Lison Classico Docg Lison
Sauvignon Igt Veneto Orientale

Call Now Button
  • Brak produktów w koszyku.