RAVIOLI ZE SZPINAKIEM W KREMOWYM SEROWYM SOSIE

Ilość porcji 6: 2 jaja, 200 g mąki z pszenicy twardej, 1 kg białych szparagów, 125 g lekkiej śmietanki, 200 g sera Piave (lub, alternatywnie sera parmezan), Oliwa Extra-Virgin Velato.

Sposób przygotowania: zagnieć mąkę z jajkami tak by powstało zbite ciasto. Odłóż je na 30 minut zawinięte w plastikową folię. W miedzy czasie obierz i obmyj szparagi, posiekaj je w drobne talarki. Przełóż, aby podgotować w małej patelni z odrobiną oliwy. Posól i pozwól im się gotować aż zmiękną i cały płyn wyparuje. Kiedy ostygną dodaj 80 g startego sera Piave lub parmezanu. Rozwałkuj ciasto na cienkie placki i pokrój w 10 centymetrowe kwadraty. Umieść łyżkę nadzienia ze szparagów na środku każdego kwadratu, złóż w trójkąt i dociśnij brzegi. Sos serowy: zagrzej śmietankę na małym ogniu, dodaj 100 g startego Piave (lub parmezanu) i mieszaj aż całkowicie się rozpuści. Gotuj ravioli w osolonej wodzie przez kilka minut. Przygotuj osobne talerze w następujący sposób: umieść dwie łyżki sera, dodaj dwa dobrze odsączone ravioli, następnie kolejne dwie łyżki sosu a całość posyp starym serem.

Rekomedowane wina:
Lison Classico Docg Lison
Sauvignon Igt Veneto Orientale
Refosco dal Peduncolo Rosso Igt Veneto Orientale

Call Now Button
  • Brak produktów w koszyku.