Przystawki

AROMATYCZNY LETNI MUS

Podawaj to danie jako przystawkę do aperitif ‘u.   Porcja dla 6 osób: 3 małe ogórki, 3 pl

KREWETKI W SZKLANECZCE

Dla każdej osoby: 3 świeże krewetki, 2 pomidorki Piccadilly, 5 pomidorków daktylowych wiśniowyc

KOZI SER Z MIESZANKĄ SIEKANYCH WARZYW

Podawaj to danie jako przekąskę do aperitifu   Porcja dla 6 osób: 2 porcje koziego sera, 1 c

POMIDORKI WIŚNIOWE NADZIEWANE TUŃCZYKIEM

Podawaj to danie jako przekąskę do aperitif ‘u.   Liczba porcji 6: 12 pomidorków wiśniowy

KREMOWY SEREK Z MIĘTĄ

Podawaj to danie jako przekąskę do aperitif ‘u.   Liczba porcji 6: 3 małe ogórki, 200g jo

ŁOSOŚ Z AWOKADO NA ŁYŻCE

Podawaj to danie jako przekąskę do aperitif ‘u.   Składniki: 1 dojrzałe awokado, wędzony

KANAPKI Z FRITTATY

Podawaj to danie jako przekąskę do aperitif ‘u.   Ilość porcji 8: 12 jajek, pęczek natki

PIECZONE PLASTRY BAKŁAŻANA

Podawaj to danie jako przystawkę do aperitif ‘u.   Składniki: bakłażan, zielone oliwki, s

PRZEKĄSKI WE WŁOSKIM STYLU

Podawaj to danie jako przekąskę do aperitif ‘u.   Na jedną porcję: 2 liście czerwonej cy

PRZEKĄSKI W STYLU ŚRÓDZIEMNOMORSKIM

Podawaj to danie jako przekąskę do aperitif ‘u.   Ilość porcji 6: 2 bakłażany, 4 dojrza

KREWETKI JUMBO NA CUKINII JULIENNE

Ilość porcji 6: 6 małych cukinii „baby”, 3 pomidory dojrzewające na krzaku, 18 krewetek jumb

KLASYCZNA SZYNKA PARMEŃSKA I MELON

Podawaj to danie jako przystawkę do aperitif ‘u.   Nadziej kostkę melona na mały widelczyk

SAŁATKA Z BIAŁYCH SZPARAGÓW

Ilość porcji 6: 10 świeżych szparagów, cienkie plastry sera Parmigiano-Reggiano, sól, oliwa z

GRUSZKA, SER MONTASIO I CYKORIA TREVISO

Ilość porcji 6: 2 twarde gruszki Kaiser, kawałek dojrzewającego sera Piane, Carnia, Verona, dwie

SAŁATKA Z SELERA NACIOWEGO, SERCA PALMY I PARMEZANU

Ilość porcji 6: 6 dużych łodyg selera, 8 serc palmy, płatki parmezanu, sól, Oliwa Extra-Virgin

ROLADKI Z CUKINI I KREWETEK

Podawaj to danie jako przekąskę do aperitif ‘u.   Ilość porcji 6: 6 dużych krewetek, 1 c

ROLADKI Z CZERWONEJ CYKORII TREVISO Z OLIWĄ Z OLIWEK I DRESSINGIEM Z MUSZTARDY DIJON

Ilość porcji 4: 2 główki cykorii Treviso z późnych zbiorów, 4 plastry szynki parmeńskiej, dr

TEMPURA ANNY

Składniki: 2 części dobrze zmielonej mąki ryżowej, 1 część mąki uniwersalnej, mocno schłod

KWADRACIKI Z DYNII MASŁOWEJ Z KULKAMI Z SERKA ‘CREMORO’

Ilość porcji 6: 1 kg dyni, 1 gałązka rozmarynu, 200 g świeżego serka ‘Cremoro’ (lub serka

PROSCIUTTO I GRUSZKI SMAŻONE NA MAŚLE

Ilość porcji 4: 12 plastrów prosciutto (szynka Parma lub San Daniele), 4 twarde gruszki, masło.

SAŁATKA Z RYŻEM, CURRY, KREWETKAMI JUMBO I CUKINIĄ

Ilość porcji 4: 200 g ryżu Basmati, 1 łyżeczka curry, 400 g krewetek jumbo, 6 małych cukinii,

CZARNY RYŻ VENERE I BEKON

Podawaj to danie jako przekąskę do aperitif ‘u.   Ilość porcji 6: 100 g czarnego ryżu Te

KIEŁBASA SMAŻONA Z GRZYBAMI I CUKINIĄ

Podawaj to danie jako przekąskę do aperitif ‘u.   Ilość porcji 6: 4 małe cukinie, 2 mał

SZPINAK PIECZONY W FOREMKACH ZE ŚWIEŻYM POMIDOROWYM PUREE

Ilość porcji 6: 400 g świeżego umytego szpinaku, 150 g śmietany kremówki, 3 jajka, 2 łyżki t

TATAR SORANO NA PODŁOŻU Z AWOKADO I LIMONKI

Ilość porcji 6: 300 g bardzo świeżego filetu z wołowiny (rekomendowane jest użycie włoskiej w

TATAR Z TUŃCZYKA NA PUREE Z AWOKADO I LIMONKI

Ilość porcji 6: 300 g świeżego tuńczyka, 1 awokado, 1 limonka (lub zielona cytryna), sól, piep

WARZYWNY TATAR Z KULKAMI TOMINI

Ilość porcji 4: 3 małe i bardzo świeże cukinie, 2 małe ogórki, 4 małe, twarde i niezupełnie

TARTA GRUSZKOWA

Składniki: 120 g mąki typ 00, 100 + 20 g masła, 2 jajka, 80 + 20 g cukru, 6 gruszek Kaiser, 2 ły

TRÓJKOLOROWY STOS Z FRITATTY

Ilość porcji 8-10: 4 jajka, 4 główki szpinaku, 1 łyżeczka pasty pomidorowej, 2 łyżki posieka

TARTY Z DYNI MASŁOWEJ Z KREMOWYM SOSEM PARMEZANOWYM

Ilość porcji 12: Tarty: 500 g umytego bakłażana, 250 g kremówki, 5 jaj, 100 g tartego parmezanu

PIECZONE WARZYWA

Podawaj to danie jako przystawkę do aperitif ‘u.   Składniki: bakłażan, słodka papryka,

Pierwsze dania

BIGOLI Z SOSOEM Z ANCHOIS

Ilość porcji 6: 500 g „bigoli” (alternatywnie, możesz użyć grube pszenne spaghetti), 100 g

PIEROGI CJALSON Z BAKŁAŻANEM

Pierogi cjalson są typowym daniem Carnii (regionie Friuli-Venezia Giulia), którym nadałam osobist

NALEŚNIKI Z BAKŁAŻANEM I RICOTTĄ ZE ŚWIEŻYM SOSEM Z SERA MONTASIO

Ilość porcji 6: Składniki: 3 jajka, 180 mąki uniwersalnej, 300 ml mleka, masło, 300 g bakłaża

GNOCCHI ALLA PARIGINA

Ilość porcji 6-8: 250 g przesianej mąki, 0,5 l mleka, 100 g masła, 6 jajek, 130 g tartego parmez

GNOCCHI Z SEMOLINY I ROCOTTY

Ilość porcji 6: 75 g semoliny, 150 g świeżego serka ricotta, 1 żółtko, masło, szałwia, sól

RISOTTO Z BAKŁAŻANEM ANNY

Ilość porcji 6: 300 g ryżu typu Sant’ Andrea, Ribe lub Carnaroli, 400 g pulpy bakłażanowej, g

LASAGNE Z CUKINIĄ, POMIDORAMI I BAZYLIĄ

Ilość porcji 4: Na nadzienie: 8 małych cukinii, 1 kg dojrzałych pomidorów, starty ser parmezan,

PENNE MEZZE Z SOSEM CURRY

Ilość porcji 4: 300 g “penne mezze”, puszka (250 g) krojonych pomidorów, 200 g piersi z kurcz

MAKARON Z OŚMIORNICĄ

Ilość porcji 4: 320 g makaronu o kształcie krążków z kalmara z Gragnano (duże krążki makaro

RAVIOLI ZE SZPINAKIEM W KREMOWYM SEROWYM SOSIE

Ilość porcji 6: 2 jaja, 200 g mąki z pszenicy twardej, 1 kg białych szparagów, 125 g lekkiej ś

Dania główne

SOLONY DORSZ W STYLU VICENZA (BACCALA’ ALL VICENTINA)

Tradycyjne danie weneckie   Porcja dla 10 osób: 1 kg solonego dorsza, 500 g cebuli, 4 anchois,

UBIJANY DORSZ (BACCALA’ MENTECATO)

Jedno z najbardziej tradycyjnych i oryginalnych dań weneckiej kuchni.   Ilość porcji 6: 500

GOTOWANA MŁODA WOŁOWINA Z SOSEM PEARA

Składniki: 1,2 kg “paletty” (mięsień przedniej części nogi wołu), seler, marchew, cebula.

CLAFOUTIS Z CUKINII

Ilość porcji: 6 jajek, 800 g bardzo świeżej cukinii, 150 g cienko krojonej pacetty lub boczku, 2

KRÓLIK Z ZIOŁAMI

Składniki: Królik ważący ok. 1-1,2 kg, 2 łodygi selera, 1 marchewka, 1 mała cebula, główka c

PIECZONY KRÓLIK

Ilośc porcji 6: Cały królik ok.1 ½ kg, duża kostka masła, rozmaryn, szałwia, wytrawne białe

WĄTROBA W STYLU WENECKIM (FEGATO ALLA VENEZIANA)

Tradycyjne weneckie danie.   Ilość porcji 6: 500 g wątroby cielęcej, 300 g białej cebuli,

POLĘDWICA WIEPRZOWA Z SOSEM Z ZIELONYCH POMIDORÓW

Ilość porcji 6: cała polędwica wieprzowa, 1 kg pomidorów, 1/3 szklanki wody, 1 łyżka cukru, s

FILET Z WOŁOWINY Z GREJFRUTOWYM VINAIGRETTE

Ilość porcji 8: 1 kg polędwicy wołowej, 1 szklanka wina, 1 różowy grejpfrut, 1 ząbek czosnku,

FILET Z ŁOSOSIA Z KREMOWYM POMARAŃCZOWYM SOSEM

Ilość porcji 6: 6 filetów z łososia, posiekany rozmaryn, sok z jednej pomarańczy, 1 łyżka skr

DUSZONE PODGARDLE Z CIELĘCINY

Ilość porcji 6: 6 sztuk cielęcego podgardla, 1 mała cebula, 2 łodygi selera, 2 duże marchewki,

KIEŁBASKI I WĘDLINY WE WŁOSKIM STYLU

Szybkie i proste do przygotowania, a także najsmaczniejsze włoskie danie. Każdy region Włoch ofe

MARYNOWANA WOŁOWINA

Ilość porcji 6: 1 kg delikatnego kawałka wołowiny, jedna drobno posiekana cebula, 6-8 liści sza

RYBA PIECZONA W FOLII Z DODATKIEM SZPINAKU

Ilość porcji 4: 2 dorady lub okonie morskie, 8 pęczków szpinaku, sól, Oliwa Extra-Virgin Integr

„ŻÓŁTY” KURCZAK

Danie, które moja teściowa Maria przygotowywała z wyjątkową cierpliwością i miłością, i kt

DUSZONY KURCZAK

Tradycyjne weneckie danie   Ilość porcji 8: Młody cały kurczak o wadze ok. 1.2 kg, Oliwa Ex

ŻABNICA NA MISTICANZY

Ilość porcji 6: 600 g żabnicy, sól, pieprz i Oliwa Extra-Virgin Integrale. Misticanza: sałata,

“SARDEE IN SAOR” (SODKO SŁONE SARDYNKI)

Jedno z najbardziej tradycyjnych dań tradycyjnej kuchni weneckiej.   Ilość porcji 6-8: 1 kg

CIELĘCINA LUB KURCZAK Z ACQUAVITE

Ilość porcji 4: 8 medalionów z cielęciny ok 50 g każdy lub pierś z kurczaka, 4 łyżki mąki u

GULASZ WIEPRZOWY W STYLU MALBECH

Ilość porcji 4: 750 g udźca wieprzowego, połowa cebuli, 8 liści szałwii, szklanka wina Malbech

PIECZONA GOLONKA WIEPRZOWA

Ilość porcji 2-4: 1 jedna golonka wieprzowa przekrojona na pół wzdłuż, sól, pieprz, gałązka

PIECZEŃ WOŁOWA (STRACOTTO DI MANZO)

Ilość porcji 8-10: 2 kg miękkiej wołowiny (comber), 1 mała cebula, 2 łodygi selera, 2 marchewk

Desery

KREM Z MASCARPONE, CIASTECZKA DIGESTIVE I WINOGRONA

Ilość porcji 15: 800 g bardzo świeżego mascarpone, 3 jajka, 7 łyżek cukru, 500 g ricotty, 250

CASTAGNOLE

Składniki: 500 g mąki uniwersalnej, 100 g masła, 200 g cukru, 4 całe jajka, 1 opakowanie wanilii

JABŁKOWE RACUCHY

Składniki: 500 ml mleka, 100 g masła, 250 g mąki uniwersalnej, szczypta soli, 2 łyżki, 6 jajek,

KARMELIZOWANE MANGO

Składniki: 1 dojrzałe lecz twarde mango, 2 łyżki cukru, 1 jajko, 100 g mąki uniwersalnej, cukie

CZEKOLADOWY BOCHENEK

Składniki: 100 g ciemnej czekolady (85% zawartości kakao), 100 g ciemnej czekolady (80% zawartośc

PAVLOVA

Składniki: 4 białka jajek, 225 g cukru, ½ łyżki białego octu winnego, 1 łyżka skrobi, 450 g

PLACEK PIGWOWY

Składniki: 250 g mąki uniwersalnej, 165 g cukru trzcinowego, 150 g masła, 100 g grubo-siekanych m

PINZA

Danie przygotowywane na święto Trzech Króli. Jedzone jest wieczorem 5. Stycznia każdego roku pod

QUENELLES Z RICOTTY Z DŻEMEM Z CZERWONYCH POMIDORÓW

Składniki: 500 g pomidorów vine, 100 g cukru, 150 g delikatnej ricotty, 20 g cukru pudru. Sposób

Call Now Button
  • Brak produktów w koszyku.