PRZEKĄSKI W STYLU ŚRÓDZIEMNOMORSKIM

Podawaj to danie jako przekąskę do aperitif ‘u.

 

Ilość porcji 6: 2 bakłażany, 4 dojrzałe pomidory, 300 g bardzo świeżej ricotty, 6 plastrów wędliny włoskiej typu „coppa” (długo-dojrzewająca karkówka wieprzowa), tymianek, kilka liści bazylii, Oliwa Extra-Virgin Integrale, sól.

Sposób przygotowania: Obierz 2, średniego rozmiaru bakłażany, pokrój w kostkę i podsmaż na patelni w nieprzywierającym dnie z odrobiną oliwy z oliwek i solą. Kiedy bakłażan zmięknie dodaj tymianek.
Na wysokim ogniu podgrzej na patelni pomidory tak, aby odparować nadmiar wody, następnie poczekaj aż całość wystygnie i dodaj posiekaną bazylię. Zetrzyj pomidory na purée.
Kiedy wszystko zupełnie przestygnie, przygotuj szklaneczki i układaj po kolei bakłażana, sos pomidorowy, odrobinę rozdrobnionej widelcem ricotty, na wierzchu ułóż warstwę wędliny coppa.

Rekomendowane wino:
Moletto Rosa Frizzante Igt Veneto Orientale

Call Now Button
  • Brak produktów w koszyku.