POMIDOROWE PUREE Z KULKAMI Z SERA RICOTTA Z PISTACJAMI BRONTE

Liczba porcji 6: 5 pomidorów dojrzewających na krzaku, 200g pomidorków Piccadilly, 200g pomidorków daktylowych wiśniowych, ricotta przyrządzona tego dnia, 2 łyżki pistacji Bronte, 3 liście bazylii, Oliwa Extra-Virgin Integrale, sól.

Sposób przygotowania: Zblanszuj oba rodzaje pomidorów we wrzącej wodzie, następnie obierz je ze skórki i usuń pestki. Podsmażaj długo-dojrzewające pomidory na patelni i nieprzywierającym dnie przez 10 minut, dodaj pomidorki Piccadilly i podsmażaj przez kolejne 3 minuty. Zdejmij z ognia i zblenduj masę na gładkie purée. Ostudź.
Osobno zetrzyj na purée surowe pomidorki daktylowe wiśniowe. Połącz dwie masy pomidorowe, dosól do smaku i dodaj liście bazylii ręcznie porwane na małe kawałki. Odłóż w chłodne miejsce.
Używając wyłącznie ricotty uformuj 2,5 centymetrowe kulki. Wreszcie, posiekaj pistacje i otocz w nich kulki jedna po drugiej.
Podaj w niskiej szklaneczce nakładając najpierw purée pomidorowe a serową kulkę na wierzchu. Szczodrze przypraw oliwą extra-virgin. Udekoruj listkiem bazylii.

Rekomendowane wino:
Chardonnay Doc Lison-Pramaggiore
Pinot Bianco Doc Lison-Pramaggiore

Call Now Button
  • Brak produktów w koszyku.