POLĘDWICA WIEPRZOWA Z SOSEM Z ZIELONYCH POMIDORÓW

Ilość porcji 6: cała polędwica wieprzowa, 1 kg pomidorów, 1/3 szklanki wody, 1 łyżka cukru, sok z połowy cytryny, 1/3 filiżanki słodkiego wina Torcolo, 3 łyżki octu winnego, 1 łyżka Miodu Moletto Akacja, szczypta soli, 1 łyżka octu balsamicznego Moletto, 3 łyżki Oliwa Extra-Virgin Integrale, pieprz.

Sposób przygotowania: przygotuj sos, pokrój pomidory w ósemki usuwając pestki. Umieść kawałki pomidorów w misce i dodaj wodę, sok z cytryny oraz cukier i odstaw na noc. Następnego dnia połącz wino ocet, sól i miód w rondlu i gotuj przez 5 minut. Następnie dodaj pomidory razem z marynatą i gotuj na dużym ogniu przez 30 minut. Przeciśnij przez sito i dodaj ocet balsamiczny i oliwę z oliwek extra-virgin.
Wytnij mięso w 5 cm plastry i przy użyciu nici kuchennej obwiąż mięso okładając je gałązkami rozmarynu. Rozgrzej patelnię o nieprzywierającym dnie i smaż mięso na dużym ogniu przez co najmniej 15 minut tak, aby zarumieniło się dobrze po obu stronach. Dodaj sól i pieprz do smaku i podawaj z sosem z zielonych pomidorów na gorąco lub zimno, w zależności od preferencji.

Rekomendowane wino:
Malbech Igt Veneto Orientale

Call Now Button
  • Brak produktów w koszyku.