PLACEK PIGWOWY

Składniki: 250 g mąki uniwersalnej, 165 g cukru trzcinowego, 150 g masła, 100 g grubo-siekanych migdałów, 800 g ugotowanych pigw, 2 łyżki cierpkiej pomarańczowej marmolady, szczypta soli.

Sposób przygotowania: W robocie wielofunkcyjnym wymieszaj masło, cukier, sól i mąkę. Dodaj jajka. ¾ ciasta ułóż w 25 centymetrowej blaszce do pieczenia o wysokich brzegach. Najpierw rozsmaruj marmoladę na dnie ciasta w blasze, następnie posiekaną pigwę (wcześniej ugotowaną w 2 łyżkach cukru). Pozostałą część ciasta włóż z powrotem do robota. Dodaj posiekane migdały, 2 łyżki mąki i mieszaj aż powstanie chropowata masa. Rozkrusz masę i ułóż równomiernie na tarcie, pokrywając ją całkowicie. Piecz przez 45 minut w 180°C. Podawaj ciepłe, samo lub z lekkim kremem typu custard.

Rekomendowane wino:
Verduzzo Demisec Vsq

Call Now Button
  • Brak produktów w koszyku.