PINZA

Danie przygotowywane na święto Trzech Króli. Jedzone jest wieczorem 5. Stycznia każdego roku podczas tradycyjnego ogniska. Oto moja wersja tradycyjnego słodkiego chleba.

 

Składniki: 400 g gotowanego bakłażana, 4 łyżki cukru, ½ szklanka mleka, 600 g maki uniwersalnej, 60 g kukurydzianki, 2 kostki świeżych drożdży, szczypta soli, 100 g rodzynek, 150 g suszonych fig, 10 g ziaren kopru.

Sposób przygotowania: najpierw przygotuj delikatną polentę, używając kukurydzianki, gotując ją we wrzącej wodzie przez 5 min. Ostudź.
W innej misce rozpuść drożdże w letnim mleku. Dodaj zimnego przeciśniętego przez sito bakłażana, cukier, sól, mąkę uniwersalną i lekką polentę. Następnie dodaj posiekane suszone figi, rodzynki i nasiona kopru.
Umieść mieszankę w prostokątnej formie do pieczenia (natartej masłem, bądź wyłożonej papierem do pieczenia) i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
Kiedy urośnie do swojego dwukrotnego rozmiaru, piecz w piekarniku rozgrzanym do 230-250°C przez 30 minut, aż góra będzie złota.

Rekomendowane wino:
Torcolo Igt Veneto Orientale

Call Now Button
  • Brak produktów w koszyku.