PIEROGI CJALSON Z BAKŁAŻANEM

Pierogi cjalson są typowym daniem Carnii (regionie Friuli-Venezia Giulia), którym nadałam osobistego sznytu, aby stworzyć delikatne danie pełne charakteru, doskonałe w połączeniu z Moletto Colmello Bianco.

Ilość porcji 6: Do ciasta: 500 g ziemniaków, 250 mąki uniwersalnej, 1 jajko, szczypta soli. Do farszu: 500 g bakłażana, 30 g wędzonej ricotty, 30 g parmezanu. Podawać: ze świeżym masłem i tartym parmezanem.

Sposób przygotowania: Najpierw przygotuj farsz. Upiecz bakłażana w piekarniku lub mikrofalówce. Następnie, połącz go z ricottą i parmezanem mieszając aż uzyskasz jednolitą masę. Przygotuj ciasto, zacznij od ugotowania ziemniaków w łupinach, umytych dokładnie. Obierz je i przepuść przez praskę do ziemniaków. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie połącz z mąka i jajkiem. Rozwałkuj ciasto wałkiem na grubość około pół centymetra. Powycinaj kółka o średnicy około 6 centymetrów. Na środku krążków umieść łyżeczkę farszu. Złóż w pół i delikatnie dociśnij do siebie brzegi. Gotuj pierogi cjalson w osolonej wodzie przez kilka minut. Kiedy wypłyną, wyjmij je używając łyżki cedzakowej. Ułóż na bardzo gorących talerzach i obficie skrop rozpuszczonym masłem i tartym parmezanem.

Rekomendowane wino:
Colmello Bianco Igt Veneto Orientale

Call Now Button
  • Brak produktów w koszyku.