PIECZEŃ WOŁOWA (STRACOTTO DI MANZO)

Ilość porcji 8-10: 2 kg miękkiej wołowiny (comber), 1 mała cebula, 2 łodygi selera, 2 marchewki, mały pęczek pietruszki, główka czosnku, 4 liście szałwii, gałązka rozmarynu, 2 listki laurowe, 7 owoców jałowca, 10 kulek pieprzu, mała laska cynamonu, 3 ząbki czosnku, pełnocieliste czerwone wino (Moletto Cabernet Sauvignon ‘Selecti’), Oliwa Extra-Virgin Integrale, sól.

Sposób przygotowania: posiekaj seler, marchew i cebulę, a także pietruszkę, czosnek, rozmaryn i szałwię. Zwiąż mięso i umieść w naczyniu. Dodaj posiekane warzywa i zioła, liście szałwii, jagody jałowca, pieprz, cynamon i czosnek i zalej czerwonym winem. Marynuj przez 12 godzin. Żeby upiec, rozgrzej oliwę w grubym ciężkim rondlu, wyjmij mięso i marynatę i zarumień ja na oliwie po równo z każdej strony. Kiedy nabierze odpowiedniego koloru dodaj marynatę i warzywa, doprowadź do wrzenia i wtedy zmniejsz ogień, i duś powoli przez kilka godzin (ok.3). Kiedy zmięknie, usuń mięso i zredukuj sos na dużym ogniu. Pokrój mięso w plastry i podaj w sosie własnym.

Rekomendowane wino:
Raboso Doc Piave
Cabernet Sauvignon ‘Selecti’ Igt Veneto Orientale

Call Now Button
  • Brak produktów w koszyku.