Rodzinna winiarnia

Wizerunek rodzinnej winiarni, w najbardziej dosłownym tego słowa znaczeniu, jest nierozerwalnie połączony z charyzmą i osobowościami osób w niej pracujących. Za sukces tego przedsięwzięcia odpowiedzialne jest połączenie profesjonalizmu i poszanowanie indywidualnych poglądów.
Po stronie założyciela, Commendatore Mario Stivala, prawdziwej historycznej duszy Moletto, jest jego żona Pani Anna i ich synowie, obydwaj enologowie: Mauro, odpowiedzialny za administrację biznesu i kontakty z klientami zarówno we Włoszech jak i za granicą, a także Giovanni, którego bez wahania określić można jako „l‘instancabile creativo” – „tego niestrudzenie kreatywnego” w sztuce winiarstwa. Obecność członków rodziny zapewnia bezpośrednią i przyjazną relację z klientami, otwartą interpersonalnie i profesjonalną w technicznych i managerskich aspektach prowadzenia winiarni Moletto.
Bliski, osobisty kontakt z klientami ma dla nas kluczowe znaczenie. Nie ze względu na zaplanowaną strategię biznesową, lecz raczej dobrowolny wybór zainspirowany zawodowymi cechami, które cenimy sobie drogo, gdzie natura i ludzie tworzą trzon naszej pracy, a co za tym idzie, harmonijną więź.

Historia firmy

Historia o Moletto jest autentyczną historią o mężczyźnie i jego pracy. O pasji i umiejętnościach. I entuzjazmie.
Tam gdzie pięć wieków temu stał las rządzony przez „Serenissimę” – Republikę Wenecką – dziś znajduje się wyjątkowa winnica, wyróżniająca się szlachetną glebą o wyjątkowo wysokiej jakości oraz daleko sięgającej wytrwałości tych, którzy poświęcili się, aby unieśmiertelnić wiekowe tradycje, nie pozostając w tyle z nowoczesnymi technikami wyrobu win.
Jest to historia o poświeceniu i pragnieniu kultywowania głęboko-osadzonych korzeni: historia winnicy założonej w 1960 roku przez Mario Stival’a na ziemi, która sprawiła, że zaczął uprawiać winorośl i rozpoczął radykalną zmianę w swoim życiu celem złożenia hołdu dziedzictwu tej ziemi. Założył to, co miało nazywać się później winiarnią Moletto, która wzięła swoją nazwę od tego właśnie lasu, który istniał na tej ziemi od wczesnego XVI wieku. Ziemia znajdująca się na dalekiej wschodniej granicy prowincji Treviso w Motta di Livenza, na której przeważają gleby gliniasto-wapienne, zapewniła fundament dla wiekowej tradycji uprawy winorośli.

Powierzona niewprawnemu, tradycja może pozostać jedynie wspomnieniem, lecz tacy jak Mario Stival, ze wsparciem swojej żony Anny Stival, a później ich dzieci Mauro, Chiary i Giovaniego, pracowali, aby zachować winnicę powstałą na ziemi, rozbudowując ją jednocześnie. Jaki był tego rezultat? Wzięli wina – produkowane i cieszące się uznaniem okolicy przez wieki – i dali im międzynarodową renomę, zapewniając im wyjątkową jakość i „charakter”, który odzwierciedlony jest w popularności i uznaniu jakim wina Moletto cieszą się dzisiaj.
Winiarnia Moletto to zgrany zespół, taki który może stworzyć tylko rodzina, przewodzi mu entuzjazm i idea przedsiębiorczości. Zespół ten nigdy nie odcina się od korzeni – te sięgają głęboko w ziemię i wymagają poświęcenia, opieki, pasji i ciężkiej pracy. To co znamy jako „kultura wina” to dar, który ziemia ofiarowała umiejącym ją pielęgnować, chronić i szanować.
Dar, który rodzina Stival chce dzielić z przyjaciółmi, którzy są zawsze mile widziani w winnicy w Motta di Livenza.
Cieszcie się razem zapachem, fascynacją i kulturą ich historii.

Call Now Button
  • Brak produktów w koszyku.