NALEŚNIKI Z BAKŁAŻANEM I RICOTTĄ ZE ŚWIEŻYM SOSEM Z SERA MONTASIO

Ilość porcji 6: Składniki: 3 jajka, 180 mąki uniwersalnej, 300 ml mleka, masło, 300 g bakłażana, 200 g ricotty, lampka białego wina, 1 ząbek czosnku, gałązka rozmarynu, sól.

Sposób przygotowania: połącz mąkę ze szczyptą soli w misce i dodaj jajka. Mieszaj aż ciasto stanie się gładkie, a następnie rozrzedź je mlekiem. Rozgrzej patelnię o nieprzywierającym dnie o średnicy 20 cm, na jej dnie rozprowadź masło i chochlą wlej ciasto obracając patelnią tak, aby równo rozprowadzić masę po jej całej powierzchni. Usmaż naleśniki z obu stron. Kontynuuj, aż wykorzystasz całe ciasto. Przygotuj nadzienie z bakłażana dusząc go pokrojonego w grubą kostkę wraz z winem, solą, czosnkiem i rozmarynem. Kiedy cały płyn wyparuje, usuń czosnek i rozmaryn i przełóż masę na durszlak. Dodaj ricottę i sól do smaku. Rozłóż naleśniki z łyżką nadzienia z bakłażana i umieść w naczyniu do pieczenia natartym masłem. Podgrzej w piekarniku i podawaj udekorowane gorącym sosem z sera Montasio.

SOS Z SERA MONTASIO
Ilość porcji 6: 100 kremówki, 50 g średnio dojrzałego sera Montasio. Sposób przygotowania: w naczyniu do podgrzewania na wodzie rozpuść starty ser Montasio w kremówce.

Rekomendowane wino:
Sauvignon Igt Veneto Orientale
Chardonnay Doc Lison-Pramaggiore
Pinot Grigio Doc Piave
Colmello Bianco Igt Veneto Orientale

Call Now Button
  • Brak produktów w koszyku.