MAKARON Z OŚMIORNICĄ

Ilość porcji 4: 320 g makaronu o kształcie krążków z kalmara z Gragnano (duże krążki makaronowe), 400 g świeżej ośmiornicy “baby”, 400 g pomidorków cherry, mały pęczek pietruszki, 8 liści bazylii, Oliwa Extra-Virgin Integrale, sól.

Sposób przygotowania: z ośmiornicy usuń skórę, torebkę z atramentem oraz kość mątwią ze środka, a także dziób i oczy od macek. Pokrój ośmiornicę w 70 mm krążki i oddziel macki jeśli są zbyt duże. Na patelni, rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek extra-virgin i smaż krążki po kilka sztuk na raz, następnie odstaw na bok wraz z płynem z smażenia. W następnej dużej patelni, podsmaż połówki pomidorków cherry w odrobinie oliwy z oliwek. Ugotuj makaron i dodaj do sosu z pomidorkami; dodaj ośmiornicę i drobno posiekaną pietruszkę i bazylię. Dobrze wymieszaj i podawaj gorące.

Rekomendowane wino:
Moletto Brut Millesimato VSQ
Lison Classico Docg Lison
Pinot Bianco Doc Lison-Pramaggiore
Prosecco Doc Frizzante

Call Now Button
  • Brak produktów w koszyku.