LASAGNE Z CUKINIĄ, POMIDORAMI I BAZYLIĄ

Ilość porcji 4: Na nadzienie: 8 małych cukinii, 1 kg dojrzałych pomidorów, starty ser parmezan, 60 g miękkiego sera (takiego jak Brie), świeża bazylia, sól, Oliwa Moletto Extra-Virgin Integrale. Na makaron: 2 jaja, 200 g mąki uniwersalnej.

Sposób przygotowania: przygotuj mąkę usypując kopiec na stolnicy, jajka wbij do środka i zagnieć z mąką, zagniataj do momentu aż uzyskasz jednolitą masę i ciasto się uformuje. Rozwałkuj je na cienkie placki i potnij w 10 x 12 cm prostokąty. Osobno, pokrój cukinię na cienkie talarki i gotuj w osolonej wodzie przez 2 min. Pomidory zblanszuj w gotującej wodzie, usuń skórkę, pokrój w grubą kostkę i umieść na uprzednio rozgrzanym rondlu; gotuj na dużym ogniu przez 15 minut. Posól I dodaj 4 łyżki oliwy extra-virgin. Przygotuj osobne talerze w następujący sposób: Ugotuj prostokąty makronu jednocześnie w osolonej wodzie. Każdy talerz skrop oliwą z oliwek, posyp łyżeczka parmezanu, następnie wg, następującej kolejności połóż: plaster makaronu, sos pomidorowy, ugotowaną cukinię, miękki ser i liść bazylii. Przykryj kolejnym plaster makaronu udekoruj sosem pomidorowym, bazylią, parmezanem i kroplą oliwy. Przykryj talerz folią i podgrzewaj przez 2 minuty w mikrofalówce lub w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez 5 minut.

Rekomendowane wino:
Sauvignon Igt Veneto Orientale
Rosato Igt Veneto Orientale
Colmello Bianco Igt Veneto Orientale

Call Now Button
  • Brak produktów w koszyku.