KREWETKI JUMBO NA CUKINII JULIENNE

Ilość porcji 6: 6 małych cukinii „baby”, 3 pomidory dojrzewające na krzaku, 18 krewetek jumbo, ocet, Oliwa Extra-Virgin Integrale, sól.

Sposób przygotowania: skrój cukinie wzdłuż tak jak na julienne. Blanszuj przez minutę w osolonej wodzie pół na pół wymieszanej z octem. Dobrze odsącz i pozostaw do ostygnięcia. Obierz krewetki i smaż krótko na odrobinie oleju. Zdejmij z patelni. Następnie, w tej samej patelni, umieść pancerzyki krewetek i 4-5 łyżek wytrawnego białego wina. Pozwól się im gotować przez 5 minut, a następnie odsącz i zachowaj soki.
Zblanszuj, obierz i wypestkuj pomidory, następnie pokrój je w kostkę i posól pozwalając im sączyć się przez 15 minut. Przygotuj osobne talarze w następujący sposób: skrop cukinię oliwą z oliwek, podziel na talerze i umieść po 3 krewetki na podłożu z cukinii. Posyp posiekanymi pomidorami, skrop wywarem z krewetek i oliwą z oliwek extra-virgin.

Rekomendowane wino:
Chardonnay Doc Lison-Pramaggiore
Pinot Bianco Doc Lison-Pramaggiore

Call Now Button
  • Brak produktów w koszyku.