KREM Z MASCARPONE, CIASTECZKA DIGESTIVE I WINOGRONA

Ilość porcji 15: 800 g bardzo świeżego mascarpone, 3 jajka, 7 łyżek cukru, 500 g ricotty, 250 ml świeżej tłustej śmietanki, ½ szklanki rumu, ciasteczka digestive, świeże winogrona (obrane i bez pestek).

Sposób przygotowania: przy użyciu elektrycznego miksera ubij żółtka jaj z cukrem aż będą bladożółte i puszyste. Dodaj serek ricotta i kontynuuj ubijanie aż powstanie jednolita gładka masa. Dodaj rum, wymieszaj, a następnie mascarpone i znów dobrze wymieszaj. W osobnej misce ubij śmietankę i delikatnie przełóż do masy mascarpone z ricottą. Następnie ubij białka jaj (używając czystych ubijaków) aż będą sztywne, i po raz kolejny przełóż do mikstury, aż będzie kremowa i lekka.
Pokrusz ciasteczka digestive. Przygotuj szklaneczki do podania, jako bazę ułóż kruszone ciasteczka i winogrona pokrojone w pół. Dodaj masę kremową, kolejną warstwę ciasteczek i winogron, i pokryj warstwą kremu.

Rekomendowane wino:
Moletto Demisec Millesimato Vsq
Prosecco Doc Extra Dry

Call Now Button
  • Brak produktów w koszyku.