KANAPKI Z FRITTATY

Podawaj to danie jako przekąskę do aperitif ‘u.

 

Ilość porcji 8: 12 jajek, pęczek natki pietruszki, 4-5 listków bazylii, 1 pęczek rukoli, główka kruchej sałaty, 1 słoik marynowanych cebulek, karczochy w oleju, pasta oliwkowa, 1 łyżka kaparów, majonez, 1 twardy pomidor, 150g gotowanej szynki, 150g wędzonego łososia, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, Oliwa Extra-Virgin Integrale, sól.

Sposób przygotowania: rozbij jajka w misce, dodaj posiekaną pietruszkę i bazylię, dopraw solą do smaku. Natłuść 20 patelnie o średnicy 20 cm i chochlą wlej mieszankę z jajek, aby utworzyć cienką frittatę. Smaż z obu stron. Kontynuuj aż będzie gotowa. Przejdź do przygotowania kanapek używając łososia, szynki, tuńczyka i marynowanych cebulek. Kanapka łososiowa: delikatnie rozetrzyj pastę oliwkową na jednej z frittat, na niej ułóż rukolę i łososia, dodaj drugą warstwę frittaty i kolejną nadzienia i przykryj trzecią warstwą frittaty. Kanapka z szynką: Ułóż trochę szynki na jednej z frittat, pokryj ją plastrami karczochów w oleju i liściem sałaty, dodaj kolejną warstwę frittaty i nadzienia i przykryj trzecią warstwą frittaty. Kanapka z tuńczykiem i marynowaną cebulką: Połącz tuńczyka z majonezem, dodaj kapary i kilka cebulek grubo posiekanych. Rozetrzyj trochę nadzienia na frittacie, ułóż na niej plasterki pomidora, dołóż kolejną frittatę oraz nadzienie i przykryj trzecią warstwą frittaty. Podawaj frittatę na zimno lub ciepło, pokrojoną w łódki.

Rekomendowane wino:
Glisy Frizzante Igt Veneto Orientale
Moletto Rosa Frizzante Igt Veneto Orientale
Pinot Bianco Doc Lison-Pramaggiore

Call Now Button
  • Brak produktów w koszyku.