JABŁKOWE RACUCHY

Składniki: 500 ml mleka, 100 g masła, 250 g mąki uniwersalnej, szczypta soli, 2 łyżki, 6 jajek, 4 łyżki proszku do pieczenia, 200 g rodzynek, 1 jabłko do pieczenia pokrojone drobno, olej orzechowy do smażenia.

Sposób przygotowania: rozpuść masło, cukier i sól w mleku. Kiedy mikstura będzie gotowa dodaj całą mąkę od razu. Wymieszaj ciasto drewnianą łyżką i gotuj przez 3-4 min.
Odstaw do ostygnięcia i kiedy jest mieszanina będzie już letnia, dodaj 6 jajek, wszystkie na raz. Kiedy ciasto będzie już dobrze wymieszane dodaj rodzynki, proszek do pieczenia i posiekane jabłko. Odstaw na 15 minut i przygotuj do smażenia. Na patelni dobrze rozgrzej olej i przy użyciu dwóch łyżeczek nabieraj małą ilość ciasta i formuj kuleczki rzucając je na olej kiedy będzie już odpowiednio rozgrzany. Jak tylko racuszki nabiorą złotego koloru wyłów je łyżką cedzakową i odsącz na papierowym ręczniku; posyp białym cukrem i podawaj.

Call Now Button
  • Brak produktów w koszyku.