GOTOWANA MŁODA WOŁOWINA Z SOSEM PEARA

Składniki: 1,2 kg “paletty” (mięsień przedniej części nogi wołu), seler, marchew, cebula.

Sposób przygotowania: wybierz patelnie, która ma odpowiedni rozmiar.
Wypełnij patelnię zimną wodą (zasada dla dobrego gotowanego mięsa), dodaj łodygę selera, dużą marchewkę i małą cebulę; doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj mięso, upewniając się, że woda je pokryje i gotuj na średnim ogniu. Pozwól by mięso ostygło w wywarze. Podgrzej przed podaniem i podawaj przyprawione tylko dobrej jakości solą morską. Odkryłam jak dobre jest to gotowane mięso z sosem Pearà i “mostardą” (tradycyjnym włoskim owocem kandyzowanym w słodkim pikantnym syropie).

Sos Pearà (“sos pieprzowy” zwany tak dlatego, że szczodrze przyprawia się go pieprzem) jest częścią tradycyjnej weneckiej kuchni, w szczególności w okolicach Verony.
Legenda mówi, że w XV w. w mieści blisko Verony, bandyta o imieniu Gelmino napadł na karawanę powracająca z Wenecji, kradnąc sakiewki, które były wypełnione po brzegi i szczelnie zamknięte. Był przekonany, ze ukradł jedwab bądź metale szlachetne. Jednakże kiedy otworzył sakiewki zorientował się, że zawierały jedynie okrągłe szare ziarna, które po rozgryzieniu parzyły w język. Był to pieprz, który miał dotrzeć do kupca po drugiej stronie Alp. Wściekły Gelmino porozrzucał sakiewki na placach miast, które mijał na swojej drodze, gdy uciekał. Ciekawość sprawiła, że ci którzy je odnajdywali próbowali ich zawartości. Uświadomili sobie, że jest to pieprz, cenny towar który był już uzywany w małych ilościach do konserwowania żywności.
Mając tak dużo pieprzu i będąc przekonanym o jego oczyszczających właściwościach dla żołądka oraz mózgu, zdecydowali o dodawaniu go do ich “chlebowej owsianki”, codziennego dania biedoty.
Oto mój przepis na Sos Peara.

SOS PEARA

Składniki: 100 g nieprzyprawionej bułki tartej, najlepiej domowej, wywar z wołowiny, 1 łyżeczka mielonego pieprzu, 2 łyżki Oliwa Extra-Virgin Integrale. Sposób przygotowania: na patelni o nieprzywierającym dnie wsyp bułkę tartą, pokryj ją wywarem i gotuj na małym ogniu przez godzinę lub dłużej. Jeśli sos zagęści się za bardzo podczas gotowania dodaj więcej wywaru. Podczas ostatnich 15 minut gotowania dodaj oliwę i grubo mielony pieprz. Podawaj gorące wraz z wołowiną.

Rekomendowane wino:
Raboso Doc Piave

Call Now Button
  • Brak produktów w koszyku.