DUSZONY KURCZAK

Tradycyjne weneckie danie

 

Ilość porcji 8: Młody cały kurczak o wadze ok. 1.2 kg, Oliwa Extra-Virgin Integrale, 350 g dojrzałych pomidorów, wytrawne białe wino, cebula, marchewka, seler, pietruszka, czosnek, sól i pieprz.

Sposób przygotowania: umyj kurczaka, pokrój na kawałki i osusz. W naczyniu żaroodpornym umieść drobno posiekaną cebulę i trochę oleju, marchew i seler. Podsmaż aż zmiękną i dodaj kurczaka. Kiedy mięso się zarumieni dodaj 1/3 filiżanki białego wina, a gdy wyparuje dodaj obrane duszone pomidory. Posól i popieprz do smaku. Duś dodając kilka łyżek gorącej wody jeśli kurczak stanie się zbyt suchy. Podawaj z polentą.

Rekomendowane wino:
Franconia Igt Veneto Orientale
Malbech Igt Veneto Orientale
Refosco dal Peduncolo Rosso Igt Veneto Orientale

Call Now Button
  • Brak produktów w koszyku.