CLAFOUTIS Z CUKINII

Ilość porcji: 6 jajek, 800 g bardzo świeżej cukinii, 150 g cienko krojonej pacetty lub boczku, 250 ml świeżej gęstej śmietanki, 250 ml mleka, 30 g mąki uniwersalnej, 30 g tartego sera parmezan, 50 g średnio-twardego sera (np. Provolone) w jednym kawałku, 6 łyżek Oliwa Extra-Virgin Integrale, sól i pieprz.

Sposób przygotowania: pokrój cukinie w talarki i podsmaż na złoto w części oleju w patelni o nieprzywierającym dnie. Resztą oleju nasmaruj naczynie żaroodporne i przekładaj naprzemiennie plastry cukinii, pancetty I tartego provolone.
Ubij jajko z parmezanem, mlekiem, śmietanką, mąką, solą i pieprzem. Wlej miksturę do naczynia i piecz w 200°C w piekarniku przez około 40 minut. Podawaj gorące lub w temperaturze pokojowej.

Rekomendowane wino:
Glisy Frizzante Igt Veneto Orientale

Call Now Button
  • Brak produktów w koszyku.